Thursday 2 June 2011

I midten av verden

Quito betyr i midten av verden og stammer fra menneskene som opprinnelig bodde her. De fulgte sola og skjønte at de bodde midt i verden, altså like ved ekvator. Quitoene som var små, muskuløse og hadde stor føtter og hender, holdt stand helt frem til 1453 da Inkaene inntok Ecuador. Men inkaene fikk ikke regjere lenge for spanjolene kom allerede i 1525 og har dominert siden. Frigjøringen fra Spania kom i 1820, men Ecuador var et attraktivt område pga Galapagos og oljen, så i 1941 var de i krig med Peru. Store deler av syttitallet var preget av militærstyret og demokrati ble igjen innført i 1979. Gnisningene med Peru varte helt frem til 1998 da en offisiell fredsavtale ble undertegnet.
Quito som ligger på 2850moh er et resultat av vulkanen Pichincha og har i dag nesten 2millioner innbyggere. Allerede i 1978 kom byen på UNESCO sin liste over verneverdige byer. Menneskene er hyggelige og imøtekommende og prøver å hjelpe selv om du ikke snakker spansk. De er vant til turister og det er trygt å bevege seg rundt på egenhånd. Gatene domineres av lave hus med små butikker, markeder eller restauranter. Alt er lite i Quito kjennes det som, mens gjestfriheten er desto større. Og tar du turen opp i fjellene vil du se at Quito strekker seg utover i et fargesprakende landskap av firkantete hus. Flyplassen ligger så og si midt i byen.

75% av befolkningen er katolikker og de er svært religiøse. I gamlebyen i Quito troner katedralen La Basilica som er den største av sitt slag på det amerikanske kontinent. Byggingen startet i 1883 og er fortsatt under bygging. Det sies at den dagen den står ferdig, da går verden under.

Utenfor Quito ligger Mitad del Mundo(midten av verden, ekvator) Allerede i 1736 ble en fransk ekspedisjon sendt ut med godkjennelse av den spanske kongen for å finne det nøyaktige punktet for ekvator. Stedet de beregnet seg frem til består idag av et monument. Imidlertid viste det seg at de hadde feilberegnet noe, vha GPS og satelittmålinger ble linjen linjen noen hundre meter. På det riktige linjen ligger idag et lite museum hvor du kan teste ut hvordan vannet renner, balansere et egg og se på soluret. Ved ekvator er dag og natt alltid like lange, men vår-og høstjevn døgn merkes ved at sola skifter fra å bevege seg på sørsiden til nordsiden.


Vil du på lengre turer anbefales det å besøke vulkanen Cotopaxi, den høystliggende aktive vulkanen i verden på 5897moh eller de varme kildene i Papallacta.

FAKTA
Offisielt navn: República del Ecuador
Hovedstad: Quito
Største byer: Guayaquil, Quito, Cuenca
Språk: Spansk er offisielt språk. Amerindiske språk snakkes også, hovedsakelig Quechua
Flateinnhold: 276 840 km
Folketall: 14,8 millioner (2010)
Befolkningsvekst:1,4 %

Kilde: UD landsider

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.