Sunday 22 August 2010

Mount Mulanje

”Safety first” sa guiden Razz for tredje gang på 2minutter. Vi var på briefing for morgendagens fottur i Mount Mulanje i Malawi. Selve fjellet består av et platå med fire topper opp mot 3000moh. Mellom toppene er det raviner med vannfall. Fjellet er i granitt og sies og være blant verdens beste sted for granittklatring. Du kan nå de ulike toppene uten å kunne teknisk klatring, men det finnes og nok å bryne seg for de mer avanserte. Fjellet er det høyeste både i Malawi og sørlige del av sentral Afrika. Vegetasjonen skifter mellom tropisk skog til bare fjell. Været kan skifte raskt fra brennende sol til tunge regnfall. Været er den største utfordringen da det gjøre fjellet sleip og glatt. Det går rykter om at det finnes leoparder i området, men det er åresvis siden noen faktisk hadde sett den.
Det er flere hytter på fjellet hvor du kan overnatte. Det er vanlig å ta en 3-4dagers tur hvor du får besteget alle toppene. En perfekt tur for ivrige turentusiaster, men vi hadde ikke så god tid og skulle bare få en smakebit. Vi skulle bare på en dagstur opp til første platå på 1800moh.
Tilbake på briefingen. Jeg trodde lenge vi skulle minst opp på 3000m for han messet og messet om alle farene som kunne skje i ekstreme høyder. Jeg skal innrømme at jeg satt og halvsov, for jeg var trøtt etter en lang dag med kjøring.
Kl 0800 dagen etter var vi klare. Vi hadde fått med oss en lokal guide, Billy. ”Slow down” ropte Razz som nå hadde byttet ut flipsflops med fjellstøvler av det solide slaget. Vi skulle virkelig se at dette var seriøse saker vi skulle være med på. Den lokale guiden ristet på hodet, satte ned tempoet og et par av gutta fikk beskjed om å gå bakerst slik at de ikke fikk bestemme tempoet.

Vi hadde vel gått en snau time da Razz igjen hylte ut. ”Stopp!! Dere må huske at vi nå er i høyden og huske å puste!!!!!” Så stilte vi oss i ring og han viste hvordan man tok et skritt og pustet inne, så neste skritt og puste ut. Jeg måtte le. Den som peset mest oppover bakken var han selv og hans nye kjæreste for turen, Ilse fra Belgia. Som etter hun begynte å sove i teltet til Razz har sluttet å spise, smile og blitt en slags assistent som løp hver gang han ropte. Forferdelig å se, samtidig hva er det med jenter som synes guider er som guder? Det er hører til historien at sør-afrikanske Razz(Erasmus) er av hollandsk opprinnelig, minst 2meter høy, går konsekvent uten truser i en shorts han brukte hele turen. Tennene er som kastet inn i munnen på ham og han røyker og drikker som en bryggesjauer. Han fungerer som guide, sjåfør, kokk, mekaniker, vekslingsautomat, tolk og handymann. Det er ikke en jobb, men en livsstil. Og det er vel også sannheten.

Etter drøye 2timer kom vi opp på platået på 1800moh etter å gått 1000 høydemeter. Fantastisk utsikt selv om tåken kom og gikk. ”Med unntak når dere skal på do får dere ikke lov til å forlate denne steinen”, kommanderte Razz. ”Husk at dere må hvile, det blir krevende å gå ned igjen også! ”Så satt vi der, 14mann på 25kvm og spiste matpakkene. Nedturen gikk raskere og uten nye stopp med unntak av Razz som stadig ropte at han ville sparke guiden dersom han ikke gikk saktere.Kvelden før hadde han skrytt av det lokale håndverkermarkedet som vi skulle passere, spesialiteten var bokser av sedeltre. Da vi endelig kom dit, ropte han at shopping var uaktuelt siden vi hadde brukt så lang tid på fjellet. Vi????? Da tok hollandske Winnie og jeg beina fatt. Vi løp som om pengene bokstavelig talt brant i lomma og kjøpte 4 bokser i protest.

Du kan lese mer om fjellet her: Mulanje

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.