Wednesday 16 June 2010

71' 10' 20' - Nordkapp


Vi kommer ut av bussen og blir møtt med et vindkast som nesten slår oss i bakken. Tenk at jeg for bare noen dager siden var i Beijing med sol og 30 grader. På Nordkapp er det 5grader og regn. Men en ting har de felles, himmelen er like grå.

Vi er på det nordligste punktet i Europa.Ute på platået står den kjente globusen. Den er større enn jeg hadde forestilt meg etter utallige runder med 71grader nord. Det dårlige været forsterker naturen rundt. Bratte fjell stuper ned i sjøen. Vinden uler og en mann løper desperat etter capsen sin. Vi tar noen bilder før vi går med krum rygg, lener oss mot vinden og kommer oss inn igjen. Selve platået er 307m høyt. Og du kan gå hele veien fra Hornvika. Det er 1008 trinn, men siden været er så dårlig blir vi kjørt opp istedet. Vi har heller ikke så god tid, for vi skal videre. I Kina skulle de være verdens lengste, største, eldste mm. Det siste døgnet har alt vi sett vært "Europas nordligste" Vi har besøkt europas nordligste by - Honningsvåg, Europas nordligste bar - Nordpol kro i Vardø og Europas nordligste undersjøiske tunell- Nordkapptunnellen. Vi er på vei nedover og kommer til Tromsø ikveld. Er spent på hvilke kategori de opererer i.

Degradert
Hammerfest var frem til Honningsvåg fikk bystatus Europas nordligste by. Men som navnet sier er de fortsatt best på fest! Og fest skulle det bli i 1999 da de feiret 100års jubileum for ekspedisjoner til Arktis. De fikk en lokal kunstner til å lage en kjempe isbjørn og nytt kommuneskjold. Imidlertid synes de statuen ble for dyr og de nektet å betale. Resultatet ble et år med rettsaker hvor kunstneren tilslutt ga hele statuen gratis med følgende betingelser. Han skulle bestemme hvor og hvordan den skulle stå. Nå står den ved innkjøringen til byen, men legg merke til retningen. Den er på vei fra byen og står med rompa til...

1 comment:

  1. Skal være litt skikkelig vær når man er på Nordkapp, da har du opplevd det på en sånn dag det er flest av. Vi skal forøvrig på seiltur i helgen i Tønsberg med Anne S og Endre- meldt kulig og regn hele lørdag. Welcome to Norway! Fortsatt god tur :)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.