Wednesday 9 June 2010

Fransk kultur på den kinesiske mur

Idag har jeg fått testet en ny side av det å være expatwife - dvs, kona til en som frivillig bor utenfor sitt hjemland for å jobbe, også kalt bortskjemte, overbetalte og kravstore. Jeg skulle være med den franske kvinnegruppa på fottur til muren. Vi skulle til Huangya som ligger snaue to timer med bil nordøst for Beijing. Totalt var vi nærmere 30 damer på tur, alle med tilknytning til Frankrike og snakkingen gikk i ett. I bilen konkluderte jeg med at det er helt umulig å henge med og kaklingen faktisk fungerte som god sovemedisin.

En myte er at muren i sin tid var sammenhengene, men dette er feil. De ulike delene ble i sin tid bygget for å beskytte de ulike kongedømmene. Da dynastiene ble slått sammen ble det noen steder bygget ny mur på den gamle slik at det ble overlapp. Muren over passet i Huangya ble opprinnelig  bygget i 556 av Qi Dynastiet. Da Ming tok over i 1567 ble det gjennomført omfattende restaurering og muren ble da dekt med murstein. Du kan tydelig se restene av den opprinnelige muren. Her er steinene lyse og muren minner mest om en sti. Mens den nyere delen er er gråere og ser ut som en gate Turen består av en masse trapper, så her gjelder det ikke å ha høydeskrekk eller være tungpusten. Flott utsikt hvor du kan se muren bukte seg bortover fjellsidene. Du kan også se et rundt vakttårn i det fjerne. Det ble brukt for å varsle mulige inntrengere.

Så var det disse franske damene, i alle aldre og fasonger. Guiden ledet myndig an og eneste antydning til kaos var da det skulle taes et gruppefoto halvveis. En periode virket det som det var like mange fotografer som deltagere. Etter snaue to timer var vi fremme og snakkingen pågikk fortsatt. Jeg hadde fått noen til å snakke engelsk, så nå pratet jeg også. Men det gjorde heldigvis ikke hun som bare gikk å skrøt av sin flinke datters utdannelse, forrige gang gikk det visst bare i hennes egen. Tør jeg tippe at på neste tur får de høre om mannens....Uansett dette gikk på fransk, så jeg fikk bare oversatt frustrasjonen fra de andre, som antagelig var mye morsommere å høre på.

Etter en kort kjøretur var vi fremme til lunsjstedet. Det kom inn den ene retten etter den andre. Damene hadde med seg fransk chablis og jeg konkluderte med at dette var slett ikke verst. Desserten var også medbrakt og jeg var heldig som kom på sjokoladekakebordet. Den tidligere nevnte skrytedama var grønn av misunnelse og fristet med medbragt kaffe for å få tak i en bit. Så bar det hjemover og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Muren imponerte meg nok en gang. Et besøk her er obligatorisk hvis du besøker Kina og jeg kan ikke si det bedre enn det kinesiske ordtaket: "Du er ikke helt før du har besøkt muren"

Fakta
Besøker du Beijing har du flere muligheter for å besøke den kinesiske muren. Nærmest ligger Badaling hvor det også "The Great Wall museum" ligger. Imidlertid må du regne med mye folk og kø. Sist jeg var i Kina besøkte jeg Mutianyu som ligger 1.5times kjøring fra Beijing. Det anbefales å kjøre litt lenger nettopp for å slippe unna de verste folkemassene. Skjønt de første vi møtte på parkeringen var en delegasjon fra norske UD. Verden er som kjent ikke stor.
Windows 7: Du får hjelp til gjøre mer. Utforsk Windows 7.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.