Friday 20 May 2011

Den stille timen


Mitt favorittsted i Oslo er Frognerparken. Jeg blir aldri lei av å gå i den og jeg ser alltid noe nytt. De siste ukene har jeg gjort til en vane å ta en tur før frokost. Jeg går, løper eller springer trapper, avhengig av dagsformen, men målet er det samme - kroppen kommer igang og hodet tømmes for tanker. Jeg får en god start på dagen.

Og det er mye å se. Selve parken består 214 skulpturer i bronsje og granitt. De symboliserer alle faser fra vi er født til døden. Det var i 1920årene Gustav Vigeland fikk full frihet til å forme parken slik vi kjenner den idag. Alle skulpturer og de 13 smijernsportene er laget etter hans tegninger. Det tok nærmere 30år før alt var ferdig, flere år etter at Vigeland selv gikk bort. I 1970årene planla Oslo kommune å bygge en motorvei tvers gjennom parken, det ble heldigvis med planen.


Oslos grønne lunge har eksistert siden 1700tallet, da som en del av Frogner hovedgård, og noen av trærne er over hundre år gamle. Parken er blant det mest besøkte turistmål i Oslo og tar du deg tid, ja så er det ikke bare statuene som er morsomme å studere. Hva tenker en tildekket muslim over alle disse nakne statuene? Er dette noe amerikaneren ikke har sett før, selv i Disneyland? Hvor mange bilder tar en gjennomsnitts japaner? Og hvor mange skritt er en runde i parken?

Det siste er lett å svare på – ca 3500 – det fant jeg ut den gangen jeg var med på skrittkonkurranse og skulle gå minst 10.000 skritt per dag. Og en runde om dagen, ja det gjør deg slankere om magen!

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.