Wednesday 4 May 2011

Helsinki eller Helsingfors? To sider av samme sak

Med beliggenhet på samme lengdegrad som Oslo, er det risikosport å ta en høsttur til våre naboer i øst. Vi fikk oppleve de fire årstider på en helg.

Tilsvarende de andre nordiske hovedstedene ligger Helsinki idyllisk til med sin nærhet til sjøen. Om sommeren går det sightseeing båter i skjærgården utenfor. Nede langs bryggen finner du et lokalt marked og rådhuset. Midt i sentrum ruver Helsinki katedralen, Storkyrkan. Den ble bygget mellom 1830-1852 og var en hyllest til Nicholas I, tsaren i Russland. Den het St Nicholas Kirke frem til 1917 da Finland ble selvstendig. Kirken er fortsatt i bruk til relgiøse handlinger, men er mest et populært turistmål. Anslagsvis 350.000 mennesker besøker denne årlig. Innvending er den vakker dekorert og foran på torger troner en skulptur av Alexander II av Russland.

Helsinki er mekka for de som er opptatt av god design og det er ikke uten grunn at byen er utnevnt til «World Design Capital 2012». Finsk design er kjent for sine rene linjer og minimalistiske stil. Artek er flaggskipet for finsk møbeldesign og selger arbeid tegnet av arkitekten Alvar Aalto. Design distriktet ligger i områdene rundt Dianapuisto parken. Her finner du alt fra antikviteter, gallerier og små butikker med det nyeste. I paradegaten Pohjoisesplanadi midt i sentrum finner du også utsalg for Marimekko, Iittala,Penak,Aarikka. Ønsker du alt samlet på et brett, besøk Stockmann som ligger i samme gate. Det kjente varemagasinet er det største i Norden og med sine 10etasjer er det en drøm for de handleglade.


Fakta:
Offisielt navn:Republikken Finland
Hovedstad:Helsingfors
Største byer: Helsingfors (inkl. Esbo og Vanda) 1 mill. innb.,Tammerfors (209.000),Åbo (175.000), Uleåborg (137.000).
Språk: Finsk (91%), svensk (5,5%)
Flateinnhold:338.000 km2
Folketall: 5,3 mill.
Befolkningsvekst: 0,3%
Kilde: UD landsider

Hotell:
Hotell Haven - Sentralt beliggenhet med bra standard, fantastisk service og god mat
Adresse: Unioninkatu 17
00130 Helsinki
http://www.hotelhaven.fi

1 comment:

  1. Velkommen tilbake ;) Informerende og fine, små tekster du har lagt ut. God reiseguide!

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.