Monday 24 May 2010

Raske snegler - Marrakech, Marokko


Det nytter ikke å sitte å vente på service, du må være aggressiv ellers skjer det ingenting. Dette tipset hadde jeg i bakhodet da jeg gikk ut i det som for meg så ut som det totale vanvidd av mennesker samlet på et sted, men som i reisebøkene gjerne blir beskrevet som sjarmerende market med høyt energinivå.
For å møte dette gjelder det å være skjerpet, ingen tid å miste, så best å fylle på med en kaffe. Jeg synker ned i godt brukt stol på nærmeste kafe, speider ivrig etter en kelner, vinker lett og smiler optimistisk. Han nikker tilbake og går rett forbi. Bedre lykke neste gang. Når en ny kelner ser i min retning, retter jeg meg raskt opp i stolen, vinker bestemt, litt agressivt og endelig kommer han min vei. Han stopper. En kaffe, værsåsnill. Kaffen kommer overraskende raskt, men før jeg rekker å spørre om regningen er han borte igjen. Etter en ny runde med iherdig vinking får jeg tilslutt betalt. Jeg føler meg energisk og klar, men om det skyldes kaffen eller irritasjonen over en treg kelner, ja det kan diskuteres.
Jeg beveger meg inn i markedet som jeg nå har hatt god tid til å studere på avstand. Det består av utallige boder og her kan man få kjøpt det meste. Jeg kommer ikke langt for allrede ved den første raden må jeg stoppe opp.
Her selges det snegler og det er hektisk aktivitet. Et lite paradoks at de som selger verdens tregeste dyr har et tempo jeg ikke har sett maken til i Marrakech. Dampen står ut av gryta, pannen til selgeren er full av svetteperler, nye kunder strekker utålmodige hender med penger frem, mens de som har fått sin skål ivrig slurper i seg delikatessene. Delikatesser er nok ikke riktig ord sett fra min smak. Jeg er riktignok glad i mat, alltid sulten og spiser alt jeg får servert. Akkurat nå kjenner jeg at apetitten min har stoppet. Det lukter intenst av urter, sjømat og møkkete såpevann. De små skålene har en fast pris, 5 dirham, her skal det ikke prutes, for det er det ikke tid til.
Kontrasten mellom ventetid på en skarve kopp kaffe og hvor fort den rutinerte snegleselgeren klargjør en ny porsjon er som dag og natt.
At ting tar tid er noe du definitivt vil få oppleve i Marokko, men som kjent finnes det ingen regel uten unntak. Det er de raske sneglene det beviset på.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.